.:: Followers ::.

.::Recent Visitors::.

Diam Lebih Baik~



Diam itu lebih baik dari berbicara, Seandainya bicara kita melukakan orang, alahai bertambahlah dosa kita. 




"Apapun kata yang terucap pasti disaksikan oleh Raqib dan ‘Atid". Surah Qaff:18

Rasulullah S.A.W pernah menasihati Abu Zar R.A, "Hendaknya engkau lebih baik diam, sebab diam itu menyingkirkan syaitan dan penolong bagimu dalam urusan agamamu". [Musnad Imam Ahmad]

Barangsiapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yang banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yang banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya". [Riwayat Abu Nuaim dalam Hilyatul Auliya']

Nauzubillahi min zalidk




Bittaufiq Wannajah fil imtihan!


Untuk Student degree especialy my classmate :) 

Salam imtihan untuk sahabat-sahabatku yang akan menghadapi imtihan semester ni...Doakan kejayaan untuk semua agar berjaya dunia dan akhirat..InsyaAllah..

"Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim bilkhoir. Birokhmatikaya Arhamarrohimin." 

"Ya Tuhan, permudahkanlah urusanku, permudahkanlah jangan disulitkan"

Bittaufiq Wannajah fil imtihan! Ya rabbi najjihna fil kulli imtihan fid dunya walakhirah..

Ya Tuhan berikanlah kami kejayaan dalam setiap ujian di dunia dan akhirat..amiin


ALLAH BERFIRMAN :"DAN ORANG2 YG BERUSAHA DENGAN BERSUNGGUH2 KERANA MEMENUHI AGAMA KAMI, NESCAYA KAMI TUNJUKI MEREKA KE JALAN KAMI.."


Andainya ditakdirkan kecemerlangan, itu sebenanya dari ALLAH, 
Andainya ditakdirkan kegagalan, itu juga sebenarnya dari ALLAH ,
TAPI ingatlah walau kita cemerlang atau tidak, berjaya atau gagal, hakikatnya kedua-dua itu pasti ada hikmahnya.. Yang penting, kita dah usaha yang terbaik dengan kudrat dan iradat yang diberikan ALLAH.



Lulus dan gagal adalah cara lama mengkategorikan seseorang. cara baru adalah pengetahuan dan kejahilan. 
saidina ali menyatakan "kalau ingin menjadi raja, maka pakailah sifat qona'ah (puas), kalau engkau ingin syurga dunia sebelum syurga kahirat, pakailah budi pekerti yang mulia."









ClassMate Gathering!

Assalamualaikum w.b.t.

Lama juga jari-jemari ini tidak meninggah kepapan keyboard, maklumlah, kerja selsesai, menaip pun malas la ( dah penat menaip esement banyak-banyak ) ngee~. Ok Ok, minggu pembelajaran untuk student degree sudah habis. *Yahooo.. * So, sekarang ni mood study week. Study week nak buat ape? *study la wey*.. ouh, tidak2.. belum boleh mula study lagi.. heee..

sebelum berakhirnya minggu pembelajaran, perkara yang wajib class kitorang buat adalah.. tadaaaaaa... CLASSMATE GATHERING!!

untuk semsesta 5. kami pergi makan dekat AYAM BAKAR MAS MONO!.. weeeuuu... kami ada side dishes juga. cupcake and juga kek (apetah nama kektu).. best!! ..









Cupcake!! 





Hope we all akan still together, dan sem depan pergi tempat2 best lagi.. ngeeee~


~Para Hijabistar!.. Hijabistar la sangat~



sebelum keluar rumah..
tolonglah tengok cermin..
bukan tengok cantik ke tak..
tapi tengok pakaian kita ni Allah suka atau Allah murka...

~~

Q.S. Al-ahzab : 36
"Dan tidaklah patut bagi laki-laki mukmin dan wanita mukminah, apabila Allah dan Rasul-Nya telah menetapkan suatu ketetapan, akan ada bagi mereka pilihan (yang lain) tentang urusan mereka. Dan barang siapa mendurhakai Allah dan Rasul-Nya maka sungguhlah dia telah sesat, sesat yang nyata."





Copy dari syahirul.com

_______________________

Ustaz Hasrizal:

Allow me to say in bold and clear, some tudungs make the muslimah looked stupid (its a free country man. Im exercising my freedom of speech).

The responsible is not only to cover the aurah, kita juga ada maruah. Tutup aurat dengan fesyen yang kelihatan bodoh, memalukan Islam.

Pemakaian hijab yang huru hara dengan rupa bentuk yang menyanggah norm, adalah talbis iblis. Tipu daya iblis. Hijab, tetapi ultra tabarruj.

If you want to travel to Mekkah, why transit in Tel Aviv and Las Vegas? Choose Islam. Why confusing people with weird 'islamic fashion'?

Sesungguhnya hijab menjadi permainan wanita skrg. Sesuatu yang suci dan lambang taqwa berubah menjadi laughing stock atas nama open minded.

Hijab milik umat, milik Allah. Sebagai anggota umat, saya menyuarakan bantahan saya kepada fesyen yg memperbodohkan muslimah kita.

Saya bukan kolot, sudah lihat hijab dipakai merata alam. Dari Erzincan ke Tehran, Islamabad dan Nouakchott juga London, Paris dan Singapore.

Dan jauhkanlah diri dari orang yg jadikan agama mereka sbg permainan dan hiburan, dan mereka telah diperdayakan oleh kehidupan dunia (Q6:70).

Mana tudung taqwa, mana tudung nafsu? Lihat di http://t.co/3UAwdh4W dan tanya iman di hati.

Jika pemakai tudung pelik berdegil dgn kata, “biarlah, asalkan tutup aurat”, dia perlu terima kata-kata “biar bodoh, asalkan tutup aurat”.

Fesyen bukan kebodohn. Fesyen adalah seni. Dan Allah sukakan keindahan seni. Tetapi bukan semua kesenian seni. Jangan hina fesyen dan seni!

Saya komen sebab saya cemburu dengan perkataan ISLAM dan MUSLIMAH. Kalau pakai tudung bodoh, dan tidak kaitkan dengan Islam, saya diam.

Yang terus pertahankan tudung pelik2, saya takde kuasa menahannya. Namun audience saya akan terus diberitahu, jgn pakai ia atas nama Islam.

Tajuk baju ketat, lelaki pun pakaian entah apa2 dan lain2, itu tajuk kelas kita akan datang. Minggu ni kelas bersihkan hijab dari penghinaan.

Adik-adikku sayang, demi Allah, buanglah rasa marah, tenangkan diri, tanya isi hati, tudungmu datang dari iman atau dari nafsu?

Jika tudung itu iman, iman itu Quran, bilakah kali terakhir kalian membuka Quran untuk menilai cara diri berpakaian?

Saya sangat kecil dan remeh. Tetapi hijab adalah Quran. Allah memeliharanya 1400 tahun dan Allah akan hancurkan penghancur hijab.

Jika pejuang hijab pelik mahu bersatu menentang kita, moga Allah segera zahirkan akhlaq sebenar mereka di sebalik hijab fitnah itu.

Wallahi saya tidak kenal majalah, tak tahu vlog dan tidak personalize teguran saya kepada mereka. Jika 'mereka' marah, Allah bantu maknanya.

Kalau JAKIM tegur, nanti JAKIM dituduh kolot, ortodoks, outdated. Biar saya bersuara. Lagi pun ia hanya di Timeline saya. Anda yang sebarkan.

Anda nak dengar nasihat siapa bab tudung? Allah tidak akan bercakap. Rasulullah saw dah wafat. Cakap orang yang setuju? Yang tak setuju?

Saya tidak usik tubuh badan kamu. Saya tegur pakaian kamu. Tubuh milik kamu. Pakaian kamu kita kongsi dalam society.

Sekularis suruh ustaz buang tajuk hudud dari Surah an-Nur, hijabister suruh ustaz buang tajuk hijab dan aurat dari surah yang sama. Nafsu!

I respect women. My mom, my wife, my daughter, my prophet's wife and all solehaat. I love them and fight against those who corrupt them.

'Hijabisters' should know, some who hate you might laugh at you. I dont make fun out of you. Im advising what I believe is the truth.

If any of hijabister meet me, I dont judge you, you're my ikhwah. If you feel unease, meaning that you're battling your ownself. Not me.

Ya Allah, ramaikanlah syaitan menangis malam ini, ramaikan malaikat rahmat meneman kami. Fitnah akhir zaman amat perit, bagai bara digenggam.

hanguskan nafsu kami yang gelojoh mahukan dunia. hiasi kami dengan keenakan iman. lindungi kami dengan kebencian terhadap kemungkaran.

Semoga leteran semalam menyedarkan kita bahawa di era tudung jadi industri dan norm, masih ramai yg belum menutup aurat dan mengaibkan Islam.

Saya doakan yang terbaik buat Karangkraf. Majalah Hijabista boleh terus berkembang dalam inovasi FUNGSI di sisi fesyen, bukan lagi TABARRUJ.

Siri Tweet Hijab semalam menunjukkan cabaran dalam beragama kita bukan sekadar ilmu, tetapi mental distortion, iaitu kesalahan cara berfikir.

Overall, hijabister is only a presenting problem. The real problem involves belief system, worldview & value system. Back to Surah al-Kahf.

Pendakwah juga tidak mempunyai privilege untuk pilih nak buat kerja dakwah yang elegan atau memalukan. Sebab itu, hijabisters perlu disentuh.

“Only women should talk about woman’s stuff” is Jahiliah paradigm. Q9:71 commands us to take care each other, male and female, believers!

Saya tak rasa kecil hati, tertekan, malu, terhina, kelakar apabila diperli dan dikutuk hijabisters. Yg penting mereka 'terdengar' kata2 saya.



A man that i admire ♥



We don't need a guy who adds many girls on Facebook and finds pleasure to chat with them.

But we as a muslimah, need,,,

♥ A man who is engaged to his deen and married to his solat..

♥ A man who loves us for the sake of Allah and who fears Allah in regard of lowering his gaze in front of women who do not belong to him.

♥ A man who would want to complete half his deen with us and not flirt with other girls or women because he respects us at least.




#I'm not a perfect muslimah, becoz of it, i need a guy that more perfect than me.. :) InsyaALLAH

Selesai 1 Kerja!

Dengan Nama ALLAH yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Alhamdulillah, akhirnya selesai juga projek pengambaran untuk vedio arab. Sukur YA ALLAH.

Dari bahasa arab 1 sampailah bahasa arab 3, kami selalu ambil masa satu hari sahaja untuk shooting dek kerana kerja yang berlambak-lambak dan masa yang sentiasa mencemburui kami. Walaupun hanya 1 hari sahaja yang kami luangkan untuk shooting, tapi saya sebagai editor dan juga camera woman akan pastikan setiap video yang di rakamkan berkualiti dan senang untuk di edit.

Yang paling saya kagum dengan ahli-ahli group saya ( tiada niat mahu membanggakan mereka atau meninggikan diri ), mereka sangst memberi kerjasama dan mendengar arahan. ( Ini yang saya suka ). sangant memudahkan kerja saya.



edit by : @atikakahiruddin

mereka juga hebat dalam penghafalan skrip, mereka akan hafal bila ada scene mereka ( Ni kalau dunia perfileman dan penggambaran yang sebenar, memang awal-awal dah kena reject jadi pelakon sebab tak balik study skrip. )  dek kerana tiada masa dan bahasa arab ini hanyalah subject sampingan untuk completekan pengajian kami  ( bahasa arab bahasa syurga)

Penat seharian berada diluar, berkejar kesana kemari, cuba menyiapkan project tersebut. Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan kami.

Selesai pengambaran belum tentu sudah selesai projectnya, sekarang ni masih lagi tinggal sisa-sisa yang perlu di bereskan. iaitu, edit video dan pembetulan skrip. ( Sisa??!! Sisa yang sangaaaat la banyak ) Pengalaman saya edit video, kalau sebelum ini, bahasa arab 1 dan 2 hanya melibatkan 6 scene, dan dapat siapkan dalam 24 jam (tanpa tidur)-- ( untuk menghasilkan video yang menarik dan real ) tapi untuk bahasa arab 3 melibatkan 10 hingga 11 scene.. agaknya berapa lama masa yang perlu saya peruntukkan untuk buat video arab 3 ni ye?? ( headache** --> 2 harikah?? Oh tidak!! )

walaubagaimanapun, Allah sentiasa akan membantu kita sekiranya kita sentiasa taat kepadanya. dan Moga ALLAH permudahkan lagi ursan saya untuk menyiapkan projek ini secepat yang mungkin tanpa mengganggu hari-hari yang telah di jadualkan untuk menyiapkan assignment yang lain. ( Presentation Estate agent masih menunggu..Ow Ow, TEST Mr. Roland Juga.. ).

InsyaALLAH.. Aamiin..










" Tutup aurat.. TAPI gayanya Menggoda "


Dengan Nama ALLAH yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Ok, masih tinggal 1 assignment yang perlu di bereskan. buka-bukak facebook yang sekian lama tak terbukak. Berhabuk bagai. penuh dengan notification.

Tetiba tertengok 1 gambar.. AHAH!! Ustaz azahar Idrus, salah seorang ustaz yang menjadi rujukan saya. dan kemudian terbaca 1 ayat dekat gambar tu.

" tutup aurat, tapi gaya menggoda..ini diharamkan, istilah ini di panggil tergedik-gedik"




Yup.. Absolutely.. definitely YES! Tapi kita tak layak mengkritik sebenarnya..

sekarang ini, dah ramai wanita/gadis/perempuan/muslimah yang berubah dan memakai tudung. ALHAMDULILLAH, syukur kepada ALLAH kerana memberi kesedaran kepada mereka. Terutama di kalangan artis, terima kasih juga kepada artis-artis kerana mereka juga memberi sumbangan kepada agama kerana mereka ini orang yang berpengaruh.

tapi.. bukan mahu mengkritik jauh sekali menghukum kerana saya juga manusia biasa yang serba kekurangan, cuma saya sebagai muslimah juga kurang enak bila terpandang wanita-wanita yang seagkatan dengan saya ( bertudung labuh ), berposing dalam keadaan yang terlebih bergaya, merlip-merlap, dan agak menggoda, sejujurkan saya malu. Berbeza bila saya memandang wanita yang bertudung biasa tapi terlebih bergaya dan mempamerkan posing yang menggoda, ( maafkan saya ), saya juga malu, tapi tidaklah semalu sebagaimana saya melihat muslimah seperti saya berposing seperti itu,  kerana mereka mungkin belum di dedahkan dengan perkara sebegitu.. dan mungkin juga mereka yang bertudung labuh ini belum di dedahkan dengan perkara sebegitu, tapi rasanya mustahil jugak..  humm??.. terkilan, berfikir sejenak.


Saya selalu usha-usha baju-baju online, jubah-jubah online, tudung-tudung labuh online.. saya respect if owner yang nak jual barang-barang yang perlu gunakan model ni, menutup pada bahagian yang terbuka auratnya dan juga gaya yang tidak menggoda. tapi ada jugak saya ternampak owner yang jual tudung ni, menjadi model untuk tudungnya sendiri ( dan dia memang bertudung labuh ), tapi gayanya, cukup tidak menyenangkan saya, kerana dia membawa image muslimah.

contoh model muslimah yang tidak menggoda :




 Contoh model muslimah yang menggoda

cartoon dah la ye..

perlu kita sedari sebagai wanita islam, bahawa tudung atau hijab itu adalah lambang kemuliaan sekaligus bertindak sebagai benteng yang kukuh untuk menjauhkan seorang gadis dari maksiat, gangguan lelaki jahat dan seterusnya meninggikan darjat kemuliaannya di tengah-tengah masyarakat. Inilah yang membezakan darjat kemuliaan antara muslimat mukminat dan wanita-wanita Jahiliah kerana wanita jahiliahiah, tatkala mereka keluar dari rumah, mereka ingin tampil berbeza dan lebih cantik dari wanita yang lain. Mengejar pujian dan sanjungan adalah matlamat utama terutama dari lelaki-lelaki yang tertarik dengan kejelitaan dan keindahan mereka. 

Hijab itu adalah pesona kesucian hati. Peranan ini diiktiraf sendiri oleh ALLAH SWT kerana dengan ‘hijab’ yang benar, ia mampu melindungi pemakainya dari dilihat oleh lelaki secara tidak wajar dan meleburkan keinginan-keinginan syahwat yang mungkin timbul dari pandangan mata tersebut.  Mata yang ter’hijab’ dapat menjamin kesucian hati pemiliknya dan orang-orang yang berurusan bersama mereka..

So, berfikir sebelum bertindak kerana syaitan ini sangat akrab dengan kita,  terutama muslimah. Syaitan sentiasa bersedia untuk "menyerang" dengan apa cara sekalipun.


Artikal Pilihan : bagaimana syaitan menggoda muslimah bertudung.


Peringkat yang digunakan oleh SYAITAN untuk menyesatkan manusia.Terutama golongan wanita yang merupakan "senjata syaitan" untuk membantu misinya..


I. Menghilangkan Definisi Hijab


Dalam tahap ini syaitan membisikkan kepada para wanita, bahawa pakaian apapun termasuk hijab (penutup) itu tidak ada kaitannya dengan agama, ia hanya sekadar pakaian atau gaya hiasan bagi para wanita. Jadi tidak ada pakaian syar'i, pakaian, dengan apa pun bentuk dan namanya tetap pakaian.

Apabila seorang wanita masih bertahan dengan prinsip hijabnya, maka syaitan beralih dengan strategi yang lebih halus. Caranya?

Pertama, Membuka Bahagian Tangan

Telapak tangan mungkin sudah kebiasaannya terbuka, maka syaitan membisikkan kepada para wanita agar ada sedikit peningkatan model yakni membuka bahagian hasta (siku hingga telapak tangan).
"Ah tidak ! apa-apa, kan masih pakai jilbab dan pakai baju panjang? Begitu bisikan syaitan. Dan benar si wanita akhirnya memakai pakaian model baru yang menampakkan tangannya, dan ternyata para lelaki melihatnya juga seperti biasa saja. Maka syaitan berbisik," Tu.. tidak apa-apa kan?


Kedua, Membuka Leher dan Dada

Setelah menampakkan tangan menjadi kebiasaan, maka datanglah syaitan untuk membisikkan perkara baru lagi.
"Kini buka tangan sudah menjadi lumrah, maka perlu ada peningkatan model pakaian yang lebih maju lagi, yakni terbuka bahagian atas dada kamu." Tapi jangan sebut sebagai pakaian terbuka, hanya sekadar sedikit untuk mendapatkan hawa, agar tidak panas. Cubalah! Orang pasti tidak akan peduli, sebab hanya sebahagian kecil sahaja yang terbuka.

Maka dipakailah pakaian fesyen terbaru yang terbuka bahagian leher dan dadanya dari yang fesyen setengah lingkaran hingga yang fesyen bentuk huruf "V" yang tentu menjadikan lebih terlihat lagi bahagian sensitif lagi dari dadanya.


Ketiga, Berpakaian Tapi Telanjang

Syaitan berbisik lagi,
"Pakaian mu hanya gitu-gitu saja, tak "cool" cari fesyen atau bahan lain yang lebih bagus! Tapi apa ya? Si wanita berfikir. "Banyak fesyen dan kain yang agak tipis, lalu bentuknya dibuat yang agak ketat biar lebih sedap/cantik dipandang," syaitan memberi idea baru.

Maka tergodalah si wanita, di carilah fesyen pakaian yang ketat dan kain yang tipis bahkan transparent. "Mungkin tak ada masalah, kan potongan pakaiannya masih panjang, hanya bahan dan fesyennya saja yang agak berbeza, biar nampak lebih feminin," begitu dia menokok-nambah. Walhasil pakaian tersebut akhirnya membudaya di kalangan wanita muslimah, makin hari makin bertambah ketat dan transparent, maka jadilah mereka wanita yang disebut oleh Nabi sebagai wanitakasiyat 'ariyat (berpakaian tetapi telanjang).


Keempat, Agak di Buka Sedikit

Setelah para wanita muslimah mengenakan pakaian yang ketat, maka syaitan datang lagi. Dan sebagaimana biasanya dia menawarkan idea baru yang sepertinya "cool" dan "vogue", yakni dibisiki wanita itu,
"Pakaian seperti ini membuat susah berjalan atau duduk, soalnya sempit, apa tak sebaiknya di belah hingga lutut atau mendekati paha?" Dengan itu kamu akan lebih selesa, lebih kelihatan lincah dan energik." Lalu dicubalah idea baru itu, dan memang benar dengan dibelah mulai dari bahagian bawah hingga lutut atau mendekati paha ternyata membuat lebih selesa dan leluasa, terutama ketika akan duduk atau naik kenderaan. "Yah.... tersingkap sedikit tak apa-apa lah, yang penting enjoy," katanya.
Inilah tahapan awal syaitan merosak kaum wanita, hingga tahap ini pakaian masih tetap utuh dan panjang, hanya fesyen, corak, potongan dan bahan saja yang dibuat berbeza dengan hi! jab syar'i yang sebenarnya. Maka kini mulailah syaitan pada tahap berikutnya.

II. Terbuka Sedikit Demi Sedikit

Kini syaitan melangkah lagi, dengan tipu daya lain yang lebih "power", tujuannya agar para wanita menampakkan bahagian aurat tubuhnya.

Pertama, Membuka Telapak Kaki dan Tumit

Syaitan Berbisik kepada para wanita,
"Baju panjang benar-benar tidak selesa, kalau hanya dengan membelah sedikit bahagiannya masih kurang leluasa, lebih elok kalau dipotong sahaja hingga atas mata kaki." Ini baru agak longgar. "Oh...... ada yang terlupa, kalau kamu pakai baju sedemikian, maka jilbab yang besar tidak sepadan lagi, sekarang kamu cari jilbab yang kecil agar lebih serasi dan sepadan, ala....... orang tetap menamakannya dengan jilbab."
Maka para wanita yang terpengaruh dengan bisikan ini terburu-buru mencari fesyen ! pakaian yang dimaksudkan. Tak ketinggalan kasut tumit tinggi, yang kalau untuk berjalan, dapat menarik perhatian orang.


Kedua, Membuka Seperempat Hingga Separuh Betis

Terbuka telapak kaki telah biasa ia lakukan, dan ternyata orang yang melihat juga tidak begitu ambil peduli. Maka syaitan kembali berbisik,
"Ternyata kebanyakan manusia menyukai apa yang kamu lakukan, buktinya mereka tidak ada reaksi apa-apa, kecuali hanya beberapa orang. Kalau langkah kakimu masih kurang leluasa, maka cubalah kamu cari fesyen lain yang lebih menarik, bukankah kini banyak skirt separuh betis dijual di pasaran? Tidak usah terlalu terdedah, hanya terlihat kira-kira sepuluh centimetre saja." Nanti kalau sudah biasa,
baru kamu cari fesyen baru yang terbuka hingga separuh betis."
Benar-benar bisikan syaitan dan hawa nafsu telah menjadi penasihat peribadinya, sehingga apa yang saja yang dibisikkan syaitan dalam jiwanya dia turutkan. Maka terbiasalah dia memakai pakaian yang terlihat separuh betisnya kemana saja dia pergi.


Ketiga, Terbuka Seluruh Betis 

Kini di mata si wanita, zaman benar-benar telah berubah, syaitan telah berhasil membalikkan pandangan jernihnya. Terkadang si wanita berfikir, apakah ini tidak menyelisihi para wanita di masa Nabi dahulu. Namun bisikan syaitan dan hawa nafsu menyahut,
"Ah jelas tidak, kan sekarang zaman sudah berubah, kalau zaman dulu para lelaki mengangkat pakaiannya hingga setengah betis, maka wanitanya harus menyelisihi dengan menjulurkannya hingga menutup telapak kaki, tapi kini lain, sekarang banyak lelaki yang menurunkan pakaiannya hingga bawah mata kaki, maka wanitanya harus menyelisihi mereka iaitu dengan mengangkatnya hingga setengah betis atau kalau perlu lebih ke atas lagi, sehingga nampak seluruh betisnya."

Tetapi? apakah itu tidak menjadi fitnah bagi kaum lelaki," bersungut.
"Fitnah? Ah...... itu kan zaman dulu, di masa itu kaum lelaki tidak suka kalau wanita menampakkan auratnya, sehingga wanita-wanita mereka lebih banyak di rumah dan pakaian mereka sangat tertutup. Tapi sekarang sudah berbeza, kini kaum lelaki kalau melihat bahagian tubuh wanita yang terbuka, malah senang dan mengatakan ooh atau wow, bukankah ini bererti sudah tidak ada lagi fitnah, kerana sama- sama suka? Lihat saja fesyen pakaian di sana-sini, dari yang di pasar malam hingga yang berjenama di pusat membeli belah, semuanya memperagakan fesyen yang dirancang khusus untuk wanita maju di zaman ini. Kalau kamu tidak mengikutinya, akan menjadi wanita yang ketinggalan zaman."
Demikianlah, maka pakaian yang menampakkan seluruh betis akhirnya menjadi kebiasaan, apalagi ramai yang memakainya dan sedikit sekali orang yang mempersoalkannya. Kini tibalah saatnya syaitan melancarkan tahap terakhir dari tipu dayannya untuk melucuti hijab wanita.


III. Serba Mini

Setelah pakaian yang menampakkan betis menjadi pakaian sehari- harian dan dirasa biasa-biasa saja, maka datanglah bisikan syaitan yang lain.
"Pakaian memerlukan variasi, jangan yang itu-itu saja, sekarang ini fesyen skirt mini, dan agar sepadan, rambut kepala harus terbuka, sehingga benar-benar kelihatan indah."
Maka akhirnya skirt mini yang menampakkan bahagian bawah paha dia pakai, bajunya pun bervariasi, ada yang terbuka hingga lengan tangan, terbuka bahagian dada sekaligus bahagian punggungnya dan berbagai fesyen lain yang serba pendek dan mini. Koleksi pakaiannya sangat beraneka ragam, ada pakaian untuk berpesta, bersosial, pakaian kerja, pakaian rasmi, pakaian malam, petang, musim panas, musim sejuk dan lain-lain, tak ketinggalan seluar pendek separuh paha pun dia miliki, fesyen dan warna rambut juga ikut bervariasi, semuanya telah dicuba. Begitulah sesuatu yang sepertinya mustahil untuk dilakukan, ternyata kalau sudah dihiasi oleh syaitan, maka segalanya menjadi serba mungkin dan diterima oleh manusia.

Hingga suatu ketika, muncul idea untuk mandi di kolam renang terbuka atau mandi di pantai, di mana semua wanitanya sama, hanya dua bahagian paling ketara saja yang terseksa untuk ditutupi, kemaluan dan buah dada. Mereka semua mengenakan pakaian yang sering disebut dengan "bikini". Kerana semuanya begitu, maka harus ikut begitu, dan na'udzubillah bisikan syaitan berhasil, tujuannya tercapai,
"Menelanjangi Kaum Wanita."

”Selanjutnya terserah kamu wahai wanita, kalian semua sama, telanjang di hadapan lelaki lain, di tempat umum. Aku berlepas diri kalau nanti kelak kalian sama-sama di neraka. Aku hanya menunjukkan jalan, kalian sendiri yang melakukan itu semua, maka tanggung sendiri semua dosamu" Syaitan tak ingin ambil risiko..!


Demikian halus, cara yang digunakan syaitan, sehingga manusia terjerumus dalam dosa tanpa terasa. Jangan biarkan berlarut-larutan, kerana kalau dibiarkan dan telah menjadi kebiasaan, maka seakan menjadi sukar bagi kita untuk mengatasinya. Membiarkan mereka membuka aurat bererti merelakan mereka mendapatkan laknat Allah, kasihanilah mereka, selamatkan para wanita muslimah, jangan jerumuskan mereka ke dalam kebinasaan yang menyengsarakan, baik di dunia mahupun di akhirat.

Wallahu a'lam bisshawab.



.:: HUJAN.. APa Nak Buat?? ::.

Dengan Nama ALLAH yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Alhamdulillah.. Bumi shah alam di basahi hujan lagi. Hujan yang tersangat  lebat + guruh + petir + angin kuat = quite scary!.

 HUJANLAH! (Apa nak Buat ?? ). ah, tidur best nih! nyenyak-nyenyak di buai mimpi sampai terlupa Nikmat Allah yang lain. Nauzubillah, tapi inilah hakikat kita sebagai manusia, bila hujan je mesti ingat tidur..

HUJANLAH! aish..
asyik hujan je seminggu dua ni.
tiap-tiap hari hujan, susah la macam ni,
tiap-tiap ari hujan, sia-sia je basuh baju, tak kering-kering juga.
tiap-tipa hari hujan, macam mana nak keluar jenjalan ni..

Ok, Kita tukar mind Set!

HUJANLAH ( Apa nak Buat ?? )

"Allahumma syaiyiban nafi'a" (Ya Allah, Ya Tuhan kami! Jadikan hujan ini bermanfaat buat kami).

insyaALLAH.. aamiin.

"Dan Dialah yang meniupkan angin sebagai pembawa khabar gembira, mendahului kedatangan rahmatNya (hujan), sehingga apabila angin membawa awan mendung, Kami halakan ke suatu daerah yang tandus, lalu Kami turunkan hujan di daerah itu, maka Kami keluarkan dengan sebab hujan itu pelbagai jenis buah-buahan. Demikianlah Kami membangkitkan orang yang telah mati, mudah-mudahan kamu mengambil pelajaran " Surah Al-A'raf :  57




Tengok betapa Maha Penyayangnya ALLAH kepada MakhlukNya, Allah turunkan hujan pada tempat yang tandus, dan kemudian hasil dari air hujan yang di terima tumbuh-tumbuhan di tanah yang tandus tadi, Allah jadikan pula pelbagai jenis buah-buahan untuk kita makan. Dan Allah juga memberi peringatan kepada kita tentang mati. Jangan terlalu leka dengan bahagia yang di miliki di dunia, kerana perhitungan di akhirat bakal dihadapi kelak.

Langit tak selalunya cerah dan mendung tak beerti hujan.  (^_^)

Nah, Allah juga jadikan hujan dari langit itu dengan sukatan. sebab itulah kadang-kadang hujan. kadang-kadang cerah. sebab ALLAH dah ada aturanNYA sendiri.

"Dan Kami turunkan hujan dari langit dengan sukatan yang tertentu, serta Kami tempatkan dia tersimpan di bumi; dan sesungguhnya Kami sudah tentu berkuasa melenyapkannya." (Al-Mukminun : 18)

"Dan Kami hantarkan angin sebagai pembawa air dan pemindah benih; maka dengan itu Kami menurunkan air (hujan) dari langit, kemudian kami berikan kamu meminumnya; dan bukanlah kamu yang (berkuasa menurunkannya atau) menyimpannya." (al-Hijr : 22)
 




So, bila hujan ape nak Buat??

Eh, HUJANLAH! 

Sama-sama berdoa! ( JAUHI MERUNGUT)  sebab masa ni la rahmat ALLAh melimpah-limpah seperti mana rahmat buat tumbuh-tumbuhan yang juga memerlukan air untuk hidup. So, Allah jadikan hujan membasahi bumi untuk membantu mereka membesar! Begitu juga dengan kita, Allah hadirkan hujan yang penuh rahmat untuk membantu kita "membesar" ! 

Allah bukankan pintu langit bila hujan lah! masa ni lah mustajabnya doa. InsyaALLAH. ALLAHUALAM.

"Maka Kami bukakan pintu-pintu langit, dengan menurunkan hujan yang mencurah-curah" (al-Qamar : 11)



>> Senyum lebar-lebar (^_________________~ ) <<




Memilih Baju Pengantin :)

Dengan Nama ALLAH yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Godek-godek laptop, entah apa nak buat tak tahu. kerja berbundle-bundle tapi macam tak da menda. Student Life memang macam nih. ( saya je la kot ). Berakhirnya submition Assignment, maka satu hari itulah akan di isi dengan aktiviti yang langsung tiada kaitan dengan assignment yang lain, sedangkan berlambak-lambak lagi yang menunggu. Siap ambil nombor lagi tau,. (Jauhi Merungut)

Tetiba teringat kat sahabat-sahabat yang dah nak kahwin. Tahniah buat mereka! uish.. seronoknyaa..
Maka bermulalah episod yang memang sentiasa bermain-main di fikiran, berawang-awangan, berbelon-belon, berterbang-terbangan imiginasi. "I think, its normal", bila kita dah besar remaja dewasa, pasti akan fikir bab kahwin. its reality ok. tapi sudah bersediakah anda? tanggungjawap sebagai suami atau isteri itu sangat besar. Mulut kata "Ye, saya dah sedia!, tak sabar-sabar nih!".. tapi praktikalnya ada tak? tepuk dada tanya iman.

Saya hadirkan dengan lajunya jari-jemari saya menaip entri malam ini bukan mahu membicarakan soal tanggungjawap suami dan isteri. tapi suka sekali saya membicarakan soal pakaian pengantin.. Wouh!, i Like It. Teruja sangat. So, tanpa buang masa. saya Godek-godek laptop, google-google cari baju pengantin... tapiii... sangat menyedihkan. susahnya nak jumpa baju pengantin yang betul-betul ikut syariat. Kebanyakannya Seksi-seksi, sendat-sendat, ketat-ketat, semua nampak. Kadang-kadang seperti satu trend sekarang ini, bila mahu akad nikah, pengantin perempuan bertudung litup walaupun pakaiannya sendat menampakkan bentuk badan. Ada pengantin selama ini memakai tudung sepenuh masa tapi bila tiba hari kahwin atau bila mengadakan pelbagai majlis dalam sambutan perkahwinan tu, sanggup membuka tudung.

Bagi seorang muslimah, terkadang sulit menentukan gaun pengantin muslimah yang sesuai dengan syariat kerana pilihannya yang terbatas. Tapi kita sebagai muslimah boleh mengatasinya dengan membuat baju pengantin dengan keinginan sendiri. Baju pengantin yang baik adalah yang tidak ketat membentuk tubuh, tidak tipis atau transparent, mesti menutup aurat (seluruh tubuh kecuali wajah dan telapak tangan).

Antara tips untuk memilih baju pengantin :

1. Pilihlah yang longgar dan tidak membentuk lekukan tubuh.

2. Hindari bahan-bahan pakaian yang panas, pilihlah bahan yang lembut dan dingin pada saat dikenakan.

3. Jika anda bertubuh gemuk, pilihlah yang sedikit memiliki aksesoris dan fokuskan aksesoris pada tudung.

4. Cubalah pilih gaya yang simple.


Ok dah. Sekarang saya nak berkongsi sikit antara baju-baju pengantin yang berjaya menambat hati saya. :)



  * * * * * * * * * * *


Mestilah Seperti ukhti muslimah ini. Cantik berseri-seri. InsyaALLAH



 Imam Muda Hassan dan Zaujah.




 Busana pengantin dari Indon. sangat anggun. InsyaALLAH



 Kak Aini farhana (senior ) dengan zaujnya (Nur-one)



warna biru cantik ni , tambah manik-manik sikit.



Cantik berseri.




 Irma Hasmi punya baju penganti pun sangat simple dan cantik.




Tudung dia menutupi dada. Hijau ni canttik jugak.



 Bunga di situ menambahkan seri pengantin muslimah :)





 Dato' siti Nurhaliza. tapi tudung kena labuh and tutup dada ye cik siti.





* * * * * * * * * * *


Sedikit pesanan buat Muslim & Muslimah di luar sana


Duhai saudara muslimahku sayang,

Jagalah aurat kita di dalam apa jenis majlis pun. Kenapa menurut saja kata mak andam dan orang tua? Bukankah menurut kata Allah itu lebih utama? Sedih hati ini bila melihat aurat mereka yang terkenal dirakam di dalam akhbar, dilihat berjuta orang, dipuja dipuji, kemudian dicontohi pula oleh orang lain. Kasihan tapi apakan daya, diri ini tidak mampu menegur atau menyampaikan kebenaran.


Duhai lelaki,

Jangan jadi dayus! Jadilah lelaki yang sebenar. Pastikan pasangan pengantin mu menjaga auratnya dengan baik, pergaulannya dan akhlaknya. Awal sebuah perkahwinan yang menjaga adab-adab Islam (BUKAN adab-adab Melayu) insyaallah akan membuahkan perkahwinan yang diberkati Allah.










LONG LIVE PALESTINE ... ♥

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ♥


Gaza meriah dengan kunjungan pelbagai tetamu dari serata dunia Arab dan Islam, manakala dilaporkan bahawa Sempadan Rafah tidak sunyi dari tadi menerima kunjungan tetamu luar yang berkunjung ke Gaza. Mereka dianggarkan akan menghadiri 'Festival besar-besaran Memperingati Langkah Bermula HAMAS kali ke-25' yang akan berlangsung beberapa hari daripada sekarang. Kumpulan Nasyid 'Al-Wa'du' juga akan memeriahkan festival ini!

Sumber: PALINFO.COM







Lirik lagu yang di nyanyikan Kumpulan Nasyid 'Al-Wa'du' 

Ismail Haniyeh mengatakan
Ini adalah jalannya yang jelas dan tiada kompromi
Walaupun seluruh dunia tunduk patuh
Kami tetap tak akan iktiraf Israel

Meter persegi kebanggaan itu, wahai negeriku
Kami tak akan lupa 27 ribu kilometer
Itulah tanah Palestin

Isu ini adalah seperti ketetapan asal, (iaitu)
Kami tetap tak akan iktiraf Israel

Jaffa dan Naseriyye yang bebas
Dan kemuliaan izzah dan tuntutan bela
Gaza, Tebing Barat dan Kubah As-Sakhra
Haifa dan Lembah Jordan

Seluruh negaraku melaung terang-terangan
Kami tak akan iktiraf Israel!

Tiada perdamaian untuk sebutir tanahpun
Ia adalah wakaf, tanah khas Islam
Ini senjata kami di jalan ini
Ia akan mencabut saki baki kezaliman hingga ke akarnya

Kami sudah isytiharkan dalam peperangan
Kami tak akan iktiraf Israel

Ini adalah memori merdeka
Kami pasakkannya dengan darah generasi
Adapun memori dolar Amerika
Akan hilang dan terus hilang

Memori kebenaran yang memberi kata putus
Kami tak akan iktiraf Israel




LONG LIVE PALESTINE ... ♥
Gaza, Palestine.. Kami bersamaMU. 




Melihat mereka beramai-ramai berhimpun membuatkan bulu roma berdiri, goosebumps.. hati ini terdetak laju, ingin sekali jiwa kecil ini berada di tengah-tengah himpunan tersebut, merasai suasana semangat jihad yang sebenar. 

Gaza The least i can do is dua :(  Forgive me for  my in capabilities but your cause will always be close to my heart and In sha ALLAH. Things will change because ALLAH has a perfect plan for our lives but He never reveals it to us all at once. Just step by step because He wants to teach us to walk by Faith and not by Sight. One day the children of GAZA wil wake up to the sounds of birds and not the bombs.




 ALLAH is never blind to your tears,never deaf to your prayers and never silent to your pain. He sees, He hears and He’s never too FAR..




Terbang Nikmat Kahwin 0,O

Mata ini terpandang satu pasangan suami isteri. Sweetnya mereka. bergelak tawa,bergurau senda. Kelihatan si isteri berat hati mahu meninggalkan suaminya di kampung. Mereka bersalaman dan si suami berpesan. "sayang jaga diri ye, jangan lupakan abang"... ( memasang telinga..hehe )

Tak di sangka, rupanya wanita tadi dapat sit bersebelahan dengan saya dalam bas.
senyuman manis di pamerkan.. sembang-sembang, dan akhirnya terdetik untuk bertanya.


"akak dah kawin ye?"

"eh, belum dik"

"oo..ye ke? cam tak caye je.. hehe, yang hantar akak tadi sape?"

"tu boyfriend akak laa, akak blm kawin lagi..(~_~)"

...................................................................................................................

hamboi,bukan main lebar senyum dia. orang zaman sekarang ni, belum kawin dah nampak macam dah kawin. bergelak tawa, bersenda gurau, bersentuh2han, bersalam-salaman dengan encik "suami".. hadoi.. berterbang-terbangan dah nikmat kawin mereka nanti. muhasabah diri yok!






Artikal Pilihan untuk tajuk kali ini.

Maksiat Lemahkan Hati, Hilang Berkat


DOSA bukan perkara kecil. Hari ini ramai orang memandang remeh soal dosa. Sesetengah umat Islam kini bukan saja tidak takut berbuat dosa malah seronok pula melakukannya.

Menurut Ibnu Qayyim, akibat yang akan menimpa pelaku maksiat antaranya: 


1. Maksiat akan menghalang diri daripada mendapatkan ilmu pengetahuan. Ilmu adalah cahaya yang dipancarkan ke dalam hati. Ketahuilah, kemaksiatan dalam hati dapat menghalang serta memadamkan cahaya itu. 

2. Maksiat menghalang rezeki. Jika ketakwaan adalah penyebab datangnya rezeki, maka meninggalkan ketakwaan bererti menimbulkan kefakiran. Rasulullah s.a.w bersabda, "Seseorang hamba dicegah daripada rezeki akibat dosa yang dibuatnya." (HR Ahmad).

Justeru, kita perlu meyakini takwa adalah penyebab datangnya rezeki serta memudahkan rezeki kita. Jika saat ini kita berasakan betapa sulitnya mendapatkan rezeki Allah, maka tinggalkan kemaksiatan! Jangan kita penuhi jiwa kita dengan debu maksiat.

3. Maksiat membuat kita jauh daripada Allah. Diriwayatkan ada seorang lelaki mengeluh kepada seorang arif berkenaan kesunyian jiwanya. Arif itu berpesan, "Jika kegersangan hatimu akibat dosa, maka tinggalkanlah perbuatan dosa itu." 


4. Maksiat membuat sulit semua urusan kita. Ketaatan adalah cahaya, sedangkan maksiat adalah gelap gelita. Ibnu Abbas r.a. berkata, "Sesungguhnya perbuatan baik itu mendatangkan kecerahan pada wajah dan cahaya pada hati, kekuatan badan dan kecintaan. Sebaliknya, perbuatan buruk mengundang ketidakceriaan pada raut muka, kegelapan di dalam kubur dan di hati, kelemahan badan, susutnya rezeki dan kebencian makhluk.

5. Maksiat melemahkan hati dan badan. Kekuatan seorang mukmin terpancar daripada kekuatan hatinya. Jika hatinya kuat, maka kuatlah badannya. 


6. Maksiat menghalang untuk kita taat. Orang melakukan dosa dan maksiat cenderung untuk tidak taat. Orang yang berbuat maksiat seperti orang yang satu kali makan, tetapi mengalami sakit berpanjangan.

 7. Maksiat memendekkan umur dan menghapus keberkatan. Pada dasarnya, umur manusia dihitung daripada masa hidupnya. Imam Nawawi hanya diberi usia 30 tahun oleh Allah s.w.t. Meskipun hidupnya pendek, namun berkat. Kitab Riyadhush Shalihin dan Hadits Arbain yang ditulisnya memberinya keberkatan dan usia yang panjang, sebab dibaca oleh manusia dari generasi ke generasi hingga saat ini dan mungkin generasi yang akan datang.

8. Maksiat menumbuhkan maksiat lain. Seorang ulama salaf berkata, jika seorang hamba melakukan kebaikan, maka hal itu akan mendorongnya melakukan kebaikan yang lain dan seterusnya. Oleh itu, berhati-hatilah. Jangan sesekali cuba melakukan maksiat kerana ia akan menyebabkan 'ketagihan' dan sukar untuk berhenti jika ia menjadi satu kebiasaan.

9. Maksiat mematikan bisikan hati nurani. Maksiat melemahkan hati daripada kebaikan dan menguatkan kehendak melakukan maksiat lain. Itulah akibat maksiat. Tidak ada lagi rasa malu ketika berbuat maksiat. Jika orang sudah biasa berbuat maksiat, dia tidak lagi memandang perbuatan itu sebagai sesuatu yang buruk. Tidak ada lagi rasa malu melakukannya. Bahkan dengan bangga menceritakan perbuatan maksiat yang dilakukannya kepada orang lain.





UiTM Berselawat



Jari jemari mencari arah tujunya, Menari-menari di button keyboard, kerja yang berbundle-bundle ini cukup menambahkan stress. Tangan kanan mencari tetikus dan membawa arah ke folder “SING A SONG”.. terpamparng folder “ZIKIR” . Laju sahaja tetikus ini di halakan dan mencari-cari alunan zikir yang pernah di alunkan bersama-sama dengan mahasiswa UiTM dan juga saudara-saudara dari pondok ad darain. Cukup mendamaikan. Pastinya ini petunjuk dan juga ingatan dai ALLAH untuk hambaNYA yang sentiasa alpa ini. Memori bersama AJK UItm Berselawat 2012 datang menyapa.

Suatu ketika..

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. Akhirnya, berkat usaha dan doa, Berjaya juga kami mengimarahkan lagi masjid dengan masjlis ilmu yang pastinya malaikat-malaikat datang bertamu di iringi dengan berkat dan rahmat dari Allah. Kami merancang, tapi Allah itu lagi merancang dan Alhamdulillah, Rancangan Allah itu sememangnya lagi baik. Tiada yang lebih baik dari ketentuanMu.

Walaupun pada dasarnya, agak sukar untuk kami menjalankan program ini dek kerana kekurangan pengalaman dan kekurangan ahli, tapi Allah itu Maha mengatahui niat kami.

“Innamal a’mal bin niyat” – setiap amal itu hendaklah di mulai dengan niat, iaitu semata- mata kerana ALLAH. Inilah ungkapan yang sering di ulang-ulang oleh projek manager kami. Ayat ini juga menjadi semangat kami untuk terus berusaha untuk teruskan perjuangan kami.

Dan tiadalah asbab lain kenapa kita di hidupkan di dunia hanyalah semata-mata untuk beribadat kepada ALLAH. Bertepatan dengan ayat Allah dalam surah Adz Dzaariyaat ayat ke 56.

(51:56) “Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.”
Tiada yang benar melainkan Qalam Allah yang 1. Hidup kita dan mati kita hanyalah kepada ALLAh semata-mata. Dan kami sentiasa harapkan program yang kami jalankan ini akan menjadi 1 ibadat yang akan tersemat di hati anak-anak UITM. Mungkin dengan adanya program seperti ini, anak-anak muda bersedia untuk melangkah ke dunia baru yang semestinya Indah.

UITM BERSELAWAT tahun ini, membawa imejnya sendiri dengan bertemakan “JOM CINTA RASULULLAH”. Di hadiri kira-kira 2000 orang pelajar termasuk tetamu luar yang cintakan majlis ilmu. Antara penceramah yang di jemput adalah ustaz habib Abdullah, Muhammad salim al jehaf, ustaz fadzil ismail al yamani.

Majlis di selang selikan dengan ceramah dan juga alunan qasidah dari pondok ad-darani. Merdu.Begitu mendamaikan.. Alangkah eloknya jika majlis sebegini boleh di jalankan setiap minggu.

Dan diri saya sendiri berharap agar majlis ini akan di langsungkan bagi tahun-tahun seterusnya untuk generasi akan datang demi memupuk jiwa anak muda yang ketandusan ilmu. INSYAALLAH.

Gambar di sekitar majlis.


 Syeikh Faiz, Ajk jemputan. ambik peluang berniaga plak.. hehe.


Penceramah yang di jemput.





para hadirin yang di beri hidayah ALLAH untuk datang ke majlis ALLAH :)

























Antara Ajk yang terlibat (Orang kuat)


Ajk technician.


Ajk pendaftaran.


ajk makanan


bendahari



ajk makanan.


setiausaha


Ajk Tugas-tugas Khas


Ajk pendaftaran dan Ajk Jemputan



 Ajk makanan.



Ajk keselamatan.



Ajk technician.



 Ajk jemputan.



Semoga perjuangan kami akan di teruskan oleh generasi akan datang, InsyaALLAh. ribuan terima kasih kepada semua ajak yang terlibat.





 "Eh Eh.. anti? anti? anti ajk ape?"

ana ajk pendaftaran dan juga photograper yang tak berapa nak bertauliah sangat..
ngee ~

















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget