.:: Followers ::.

.::Recent Visitors::.

Aku Terima Nikahnya - Imarahkan Masjidmu Lillahitaala.

SubhanAllah.


Seronoknya melihat pasangan yang di nikahkan. Saat di ijab qabul dan di lafazkan kata akad "aku tetima nikahnya..", bukan saja pengantin yang mengalirkan airmatanya, malah diri sendiri pun akan menangis saat akad ijab dan qabul. Sedih kerana diri ini masih belum mampu. Masih belum mampu dari segala segi terutama ilmu agama.

Nak 'membina masjid' itu memang mudah. Tapi nak 'mengimarah' kannya itu tak semudah yang disangka.

Ibarat menulis lagi mudah dari berkata-kata. Tapi berkata-kata tak semudah praktikalnya. Perlunya berlandaskan ilmu agama dan akhlak yang baik. Kalau semata-mata kerana nafsu, memang boleh 'balik awal'". Maka Perlu ada persediaan dalam semua perkara.

Setelah bernikah, banyak lagi yang perlu di fikir. Dulu dosa mak ayah tanggung, diri sendiri tanggung. Dah bernikah, suami tanggung. Tanggungjawap di pikul bersama. Perlu bersedia dalam semua benda. Rohani dan jasmani. Zahir dan batin.

Tapi kadang manusia ini lupa dan terlalu leka akan keseronokan bernikah sehingga lupa apa tujuan menikah. Menikah juga satu medium yang boleh menambahbaikkan akhlak dan nilai ihsan dalam diri suami/isteri.


Bernikah itu ibadah, cuma perlu di ingat bahawa menikah bukanlah puncak prestasi yang patut kita bangga-banggakan, janganlah sampai kita merasa diri lebih baik dari orang lain kerana kita sudah bernikah.

Marilah kita berlindung pada Allah dari tipu daya syaitan seperti ini.

Kerana sepatutnya pernikahan itu menjadi sebuah madrasah, media dakwah dan tarbiyah. Menjadikan kita semakin merasakan Kebesaran Allah, menjadikan tumbuhnya cinta dan kasih sayang semakin menjauhkannya dari hubbud dunia, membuat kita semakin mengerti akan kegelisahan saudara kita,Sehingga keberkahannya akan bergema pada orang-orang di sekitarnya. SubhanAllah. (n_n)
“Menikah, adalah fitrah, merupakan ibadah tempat menuai berkah”
No comments:

Post a Comment

kata-kata anda amat berharga. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget